enormous latency on midi output

The place for Cakewalk beginners to discuss everything Cakewalk.

enormous latency on midi output

Postby WP » Sat Aug 09, 2003 11:10 pm

Hi,
I am using cwpa 7 and win98se on a 1ghz athlon w/ 1gb of ram. I have a via ac'97 synth. In the past, I have not had trouble with this setup, but recently I had to wipe everything and re-install.

Problem is, now whenever I use staff or event view and I click in a note, there is about 500ms delay before the note comes out the soundcard. I am running a cpu monitor and it shows no anomalies in proc usage or background programs. I have tried updating drivers, settings, everything, but I can't seem to make heads or tails here!

also, using the virtual piano, no midi sound comes out at all. (midi mapper is mapped to the fm synth)

Also, same problem with cakewalk 5. both used to work perfectly...

any help?!?
thanks!
WP
WP
 

Re: enormous latency on midi output

by Sponsor

Forum Sponsor
 

Postby Guest » Fri Sep 26, 2003 9:32 am

Go into your options and reduce the buffer size to zero, or something close. That worked for me. I started with what seemed like a half-second delay between hitting the key and hearing the note. Reduced the buffer to zero and there is no more latency that I can detect aurally.
Guest
 

Postby Guest » Fri Sep 26, 2003 9:32 am

Go into your options and reduce the buffer size to zero, or something close. That worked for me. I started with what seemed like a half-second delay between hitting the key and hearing the note. Reduced the buffer to zero and there is no more latency that I can detect aurally.
Guest
 



Similar topics


Return to Beginners

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron

Music Engravers and Music Copyists
   Finale - Sibelius - Cakewalk - Archives - Cakewalk Books - Contact


Copyright © 1994 - 2019 by C.M. Press, LLC